Астрономи от LIGO - мащабен физичен експеримент и обсерватория за откриване

...
Астрономи от LIGO - мащабен физичен експеримент и обсерватория за откриване
Коментари Харесай

Учени засякоха сблъсък между мистериозен обект и черна дупка

Астрономи от LIGO - мащабен физичен опит и обсерватория за разкриване на галактически гравитационни вълни - оповестиха, че са засекли сблъсък на черна дупка с " тайнствен стилен обект ", написа CNET.

Първите следи от това събитие са били видяни още на 14 август предходната година с помощта на формираните от конфликта гравитационни талази. 

Астрономите откриват, че вълните идват от сливането на два компактни обекта. Събитието носи името GW190814, като учените го определеят като неповторимо по своя тип. Има две съществени аргументи за това, споделят учените в уеб страницата на LIGO.

Първата е, че единият обект е към 9 пъти по-тежък от другия. Това прави конфликта най-неравномерния до момента, от който са засечени гравитационни талази.

Втората причина е, че по-лекият обект най-вероятно или е най-леката черна дупка до момента, или най-тежката неутронна звезда, която до момента е откривана в сходна бинарна система. Учените обаче нямат задоволително данни за това какъв е обектът.

Сблъсъкът е бил много надалеч от Земята, на към 800 млн. светлинни години разстояние. По-тежкият обект е към 23 пъти по-тежък от Слънцето, а другият - единствено 2,6 пъти.

За учените е мъчно да си обяснят по какъв начин може да има толкоз тежка неутронна звезда или толкоз лека черна дупка. Ако вторият обект е черна дупка, това ще я направи най-леката откривана до момента.

Ако е неутронна звезда, тя нормално е доста по-лека и се трансформира в черна дупка, когато стане доста огромна и тежка. За да може да се изясни толкоз тежка неутронна звезда, може да се наложи преосмисляне на познатата физика, споделя Рори Смит, част от екипа.

Според Смит даже и да става дума за черна дупка, това отново ще изисква преправка на доста от сегашните модели, тъй като явно може да има и доста по-малки и леки такива обекти, които се образуват и при по-различни условия. И в двата разновидността, това е ново изобретение за науката.

Това е едвам вторият случай, когато гравитационни талази откриват толкоз огромна разлика в масите на двата обекта. Той е употребен и за нова инспекция на Теорията на относителността на Айнщайн. Тя още веднъж съответствува, т.е. познатото досега към момента важи, само че явно има и нови детайли, които би трябвало да се обяснят.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР